na overlijden

Visie

De huidige uitvaartbranche is gericht op het ontzorgen. Het idee is dat rouwende mensen ontzorgd moeten worden zodat zij tijd krijgen om te rouwen. Ik denk dat het juist helpt om bij de laatste levensfase en bij het organiseren van de begrafenis betrokken te zijn. Hoe klein je rol ook is, het gevoel dat je krijgt als je iets bij hebt kunnen bijdragen helpt je verder.

Afscheid nemen van iemand doe je niet in één dag. Het is een proces waarbij je gevoel moet wennen aan een leven zonder je dierbare.

Sommige mensen geloven dat je pas begint met rouwen na een uitvaart. Ik geloof dat rouwen al kan beginnen voordat iemand is overleden. Als iemand in een ziekenhuis of hospice verblijft wen je aan het feit dat diegene fysiek niet meer thuis is. Tijdens de ziekte van een dierbare verandert je leven; je moet ineens zelf het huishouden doen, of je rijdt niet meer ieder weekend naar het huis van je ouders voor dat kopje koffie.

Helpen bij een uitvaart kan iedereen. Als je de taken verdeeld helpt iedereen mee. Kleinkinderen kunnen een tekening maken of de kist versieren. Oudere kinderen kunnen een kaars aansteken een gedicht voorlezen of de kist naar binnen begeleiden. Misschien zijn ze wel goed in foto’s in PowerPoint zetten.

Je kan zelf een gedicht of tekst voor de rouwkaart bedenken. Je mag ook meehelpen bij het aankleden van de overledene. Vooraf is dat misschien eng, maar ik hoor vaak terug dat men dit fijn vond om (samen) gedaan te hebben.

Na de uitvaart moeten er nog meer zaken geregeld worden. Denk aan de inboedel en bezittingen van de overledene, maar ook aan alle lopende abonnenten en contracten. Ik stop niet na de uitvaart om het jou zelf te laten uitzoeken. Ik bied een gratis service aan om deze zaken te regelen. Dit bespaart veel tijd, want je hoeft niet alles zelf uit te zoeken.