over Jerry

Jerry Hooghiemstra

Jerry

Drager

In 2008 ben ik, op 22 jarige leeftijd, begonnen in de uitvaartbranche als drager bij begrafenissen. Met vijf collega’s droegen wij de overledene op onze schouders naar zijn of haar laatste rustplaats. Een mooi en dankbaar beroep: na iedere uitvaart overheerste er een gevoel dat ik iets had betekend voor de familie. Bijna vijf jaar heb ik dit mooie beroep mogen uitoefenen. Hierna wist ik zeker dat ik verder wilde in deze branche.

Kleinschalig

In 2013 vond ik een nieuwe uitdaging bij een uitvaartonderneming in Zeist. Hier leerde ik het vak “begrafenisondernemer” in de praktijk. Bij een kleine onderneming leer je alle facetten van het vak, zoals het bespreken en organiseren van de uitvaart, maar ook de verzorging van de overledene en het besturen van de rouwauto.

Eigen onderneming

In 2018 ben ik een eigen onderneming gestart. In het begin heb ik als freelancer voor verschillende ondernemingen mogen werken. Zo heb ik nog meer ervaring op kunnen doen en verschillende ondernemingen van dichtbij mogen meemaken. Nu richt ik me op mijn eigen bedrijf, zodat ik kan werken op de manier die bij mij past.

Laagdrempelig

Ik vind het fijn als mensen zich bij mij op hun gemak voelen. Ik denk dit mede te bereiken door mij open en laagdrempelig op te stellen. Ik neem de tijd om met de familieleden te praten, zodat er een gesprek kan ontstaan. Door goed te luisteren en door te vragen hoop ik zo goed mogelijk te begrijpen wie de overledene was en welke wensen nabestaanden hebben. Door deze manier van werken kan ik meedenken en soms mensen inspireren met ideeën.

Jong en oud

Bij een begrafenis heb ik aandacht voor jong en oud. Misschien komt het door de achtergrond van mijn opleiding (Pabo). Bij het organiseren van een uitvaart probeer ik vaak de jongere generatie te betrekken. Ik geloof dat als kinderen een actieve rol krijgen bij de uitvaart dat dit goed is voor hun verwerking. Door een tekening te maken, een bloem op de kist te leggen of een kaarsje aan te steken zullen zij zich gezien voelen.

Vertrouwen

In de 12 jaar die ik nu in de branche werkzaam ben heb ik van veel families het vertrouwen gekregen om samen een afscheid te organiseren. Een vak waarbij ik het idee heb écht iets te betekenen voor de mensen die ik bijsta. Hiervoor ben ik dankbaar en ik hoop dit mooie beroep nog heel lang uit te voeren.