opbaren en verzorgen

Opbaarlocaties en verzorging

Opbaring thuis

Voor de opbaring zijn er verschillende mogelijkheden. Het kan vaak thuis (keuze uit: opbaring op bed of opbaring in de kist). Voordeel: je bepaalt zelf wanneer en hoe lang je afscheid wil nemen. Nadeel: de koeling maakt geluid wanneer deze aanslaat. Heb je een aparte kamer in huis op de begane grond dan is deze kamer aan te raden. Voor kinderen is dit vaak een fijne manier van afscheid nemen, aangezien het in een vertrouwde omgeving is.

Opbaring in uitvaartcentrum

Als de opbaring thuis niet mogelijk of gewenst is dan kun je gebruik maken van een uitvaartcentrum in je eigen woonplaats. Bij sommige uitvaartcentra (uitvaartcentrum Domstede en uitvaartcentrum Daelwijck) kan je gebruik maken van de zogenaamde 24-uurskamer. Je krijgt een eigen sleutel, zodat je op bezoek kunt komen zonder een afspraak te maken met het uitvaartcentrum.

Afscheid nemen in het uitvaartcentrum noemt men ook wel een “Rouwbezoek”. Tip: leg de rouwbezoeken z.s.m. vast in verband met beschikbaarheid. De reguliere tijd van een rouwbezoek is afhankelijk van het uitvaartcentrum. Bij uitvaartcentrum Domstede is dit 45 minuten, bij uitvaartcentrum Daelwijck is dit 30 minuten.

Laatste zorg

De laatste zorg omvat het voor de laatste keer aankleden van de overledene. Je kan ervoor kiezen dit zelf te doen of om mee te helpen. Vaak zijn nabestaanden achteraf erg blij dat ze dit hebben gedaan. Wij kunnen deze zorg natuurlijk ook van jullie overnemen. Als je zelf niet meehelpt is het fijn als je aangeeft hoe het haar gemodelleerd moet worden en of er gebruik moet worden gemaakt van make-up. Is het nodig dat wij de overledene scheren? Je kan ook het parfum of luchtje opspuiten zodat degene weer vertrouwd ruikt.

Verder lezen