afscheidsplechtigheid

Afscheidsplechtigheid

Er zijn verschillende manieren om te starten met een afscheidsplechtigheid. U kunt de kist en bloemen al klaar laten zetten door het personeel terwijl u de overige familieleden begroet in een andere ruimte. Dit is voor u een rustige start van de plechtigheid.

U kunt er ook voor kiezen om zelf de kist naar binnen te begeleiden. Eventueel kunnen de kleinkinderen dit doen. De gasten wachten in de aula en tijdens het eerste muziekstuk wordt de overledene dan plechtig naar binnen gebracht. U kunt dit ook laten doen door mijn collega's. Stijlvol wordt de overledene dan naar binnen gedragen door jonge vrouwen of mannen.

Hierna volgt de opening met een welkomstwoord. Dit mag u zelf doen, maar desgewenst kan ik dit ook voor u verzorgen. Na het welkom is het een mooi moment om een kaarsje aan te steken of om meegebrachte losse bloemen naar voren te brengen, eventueel tijdens muziek.

Vaak wordt de favoriete muziek van de overledene gedraaid bij de uitvaart. Tijdens de muziek kunnen foto’s bekeken worden of kan een filmpje worden afgespeeld. In de meeste aula’s zijn grote beeldschermen aanwezig waarop de beelden getoond kunnen worden. Ook staan in veel aula’s een piano waar u gebruik van kunt maken.

kaarsen

Wilt u graag live muziek bij de uitvaart? Ik heb muzikale contacten van verschillende genres die als solo, duo of trio optreden.

Vindt u het moeilijk om uw gevoel in woorden uit te drukken of spreekt u liever niet voor een groep? Dan kan ik dit namens u doen. Ook kan ik u inspireren met ideeën om de (klein)kinderen bij het afscheid te betrekken.

Als alle sprekers en muziekstukken zijn geweest wordt de plechtigheid in de aula afgesloten. Bij een begrafenis maakt iedereen zich klaar om naar het graf te gaan en wordt de plechtigheid daar hervat. Bij een crematie worden de gasten uitgenodigd om een laatste groet te brengen door langs de kist te lopen. De familie neemt vaak als laatste afscheid.

Na de plechtigheid vindt men het vaak fijn om samen te komen. Onder het genot van een hapje en drankje kan er worden nagepraat met elkaar. Qua catering is er tegenwoordig veel mogelijk. U kunt bij mij een cateringlijst opvragen van de begraafplaats of het crematorium.

Verder lezen