Wat te doen na een overlijden?
Bij een overlijden thuis neem je zelf contact op met de huisarts of de huisartsenpost. In het ziekenhuis of zorgcentrum kun je aan het personeel vragen of zij dit voor je willen doen.
De arts zal langskomen en een overlijdensverklaring bij je achterlaten. Deze verklaring is nodig voor de aangifte van overlijden bij de gemeente.
Mocht je dierbare thuis zijn overleden dan is het goed om te weten dat wij desgewenst ook ’s nachts klaar staan om een overledene op te halen of aan te kleden. Er is geen haast. Luister naar je gevoel. Neem de tijd om samen met je naasten stil te staan bij het overlijden.
Is de arts langs geweest? Dan kun je mij bellen op 030-2496690. Ik ben dag en nacht bereikbaar voor een melding van overlijden. Schroom niet om mij ook ‘s nachts te bellen, juist op deze momenten ben ik er voor je.
Ik kom bij je langs, om in alle rust, de dingen te bespreken die moeten gebeuren.
Soms komt een overlijden niet onverwacht. Wil je je alvast oriënteren? Vraag mij naar de collectie van de rouwkisten, bloemen en rouwkaarten. Ik kan ook bij je langskomen voor een vrijblijvend advies gesprek.
Gelukkig krijgen de meeste mensen niet vaak te maken met een overlijden binnen de familie. Als het dan zover is kunnen er allemaal vragen en regelzaken op je af komen. Om een beetje structuur te geven heb ik een voorbeeld van een weekplanning beschreven.
Dag 1
Opbaring wordt geregeld. Gesprek met uitvaartverzorger. In het gesprek worden alle wensen besproken.
Dag 2
Rouwkaart samenstellen en versturen.
Dag 3
Bloemen bestellen en eventueel naar het uitvaartcentrum op rouwbezoek met familie. Muziek en foto’s uitzoeken.
Dag 4
Invulling plechtigheid bespreken. Muziek en foto’s aanleveren.
Dag 5
Eventueel een condoleanceavond.
Dag 6
Dag van de begrafenis of crematie. Vaak wordt er eerst een plechtigheid gehouden en aansluitend is er gelegenheid tot condoleren met een drankje en een hapje. Mocht de ceremonie niet worden gehouden op de begraafplaats/crematorium, maar op een andere locatie, dan kan je ervoor kiezen om het laatste moment van afscheid nemen intiem te houden en de rit naar de begraafplaats/crematorium in besloten kring te doen.
Dag X
De meeste begrafenisondernemers stoppen hun diensten na de begrafenis. Terwijl er vaak nog veel (administratieve) zaken geregeld moeten worden. Om deze zaken makkelijker te maken heb ik een service die deze administratie vereenvoudigd en deels uit handen neemt.
U vult enkele gegevens in die betrekking hebben op het leven van de overledene (denk aan burgerlijke staat, kinderen en huur- koophuis). Na het invullen van deze gegevens krijgt u een overzicht van de zaken die geregeld moeten worden. Je hoeft niet eindeloos te zoeken en hebt alle informatie overzichtelijk op één plek. Je vult in wat je wil stopzetten en de rest wordt geregeld.