ervaringen

Alle rozen lagen nog op de motorkap

november 2020

In de aula bij crematorium Den en Rust in Bilthoven passen in tijden van corona momenteel 50 personen. Bij grote uitvaarten moet men dus kiezen wie er uitgenodigd wordt in de aula en wie via een livestream mee kan kijken.

Bij uitvaarten met veel gasten moeten we in deze tijden dus creatief zijn. Bij een begrafenis kunnen mensen na de plechtigheid in de aula eventueel op de begraafplaats aansluiten. Buiten mogen er namelijk 250 gasten bij een uitvaart bij zijn. Bij een crematie ga je niet naar buiten, alles speelt zich binnen af.

Daarom heeft de familie bedacht dat het mooi zou zijn als de rouwauto door de oude woonwijk van de overledene zou rijden, vertelde de dochter mij. Via de rouwkaart waren de mensen uitgenodigd om een erehaag te vormen in de straat.

Met rode en witte rozen in de hand stond de hele straat vol met mensen. De rouwauto, bestuurd door de kleindochter reed rustig door de straat, de kleinkinderen liepen gezamenlijk voor de auto, zo hadden ze dit afgesproken met oma. Onderweg wierpen de genodigden hun rozen op de motorkap van de auto.

Aan het einde van de straat was het voor mij tijd om in mijn eigen auto te stappen. Ik vroeg aan de chauffeuse/kleindochter of ik de rozen van de motorkap zou halen om in de auto te leggen, we moesten namelijk nog 15 kilometer rijden naar het crematorium. De kleindochter durfde het wel aan en we hebben samen besloten om de rozen op de auto te laten liggen.

Eenmaal bij het crematorium aangekomen stonden hier ook weer mensen klaar waar de rouwauto langs reed. En het was gelukt, alle rozen lagen nog op de motorkap.

roos Terug naar het overzicht blog